Fiscaal gunstregime voor familiale vennootschappen schendt grondwettelijk gelijkheidsbeginsel niet
Over de conformiteit van het gunstregime met het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel stelde het hof van beroep van Gent onlangs drie prejudiciële …
Lees meer
De weg naar het nieuwe WVV... Statutenwijziging: it’s time to act!
Met een nieuw WVV heeft de wetgever ons vennootschapsrecht willen vereenvoudigen, innoveren en versoepelen. Dat biedt kansen, maar ook een aantal…
Lees meer
Belastbare grondslag bij een kapitaalvermindering binnen de drie jaar volgend op de schenking van een familiale vennootschap
De Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent is in haar vonnis dd. 6 januari 2022 zeer duidelijk inzake de berekeningswijze van de verschuldigde…
Lees meer
Wanneer de bedrijfsopvolging buiten de familie wordt gezocht (deel 2)
Zodra een externe partij betrokken is, verloopt de dynamiek van de overdracht anders dan in een familiale context. In deze nieuwe reeks gaan we…
Lees meer
Volledig digitale oprichting van rechtspersonen vanaf 1 augustus 2021 mogelijk
De wetgever gaat nu een stap verder door het vanaf 1 augustus 2021 ook mogelijk te maken om volledig digitaal een rechtspersoon op te richten. Een…
Lees meer
HET BELANG VAN HET DISCRETIONAIR BESTUUR BINNEN DE (LIECHTENSTEINSE) PRIVATE STICHTING
De private (Liechtensteinse) stichting is een interessant vehikel in de praktijk. Zo kan de private stichting onder meer een oplossing bieden voor…
Lees meer
Over “geduldig kapitaal”: Waarom een liquiditeitsprogramma voor passieve aandeelhouders ook goed is voor het familiebedrijf.
Naarmate generaties vorderen en de familie groter wordt, krijgt het familiebedrijf vaak meer aandeelhouders, waarvan niet iedereen ook dagelijks…
Lees meer
Het eenhoofdig worden van vennootschappen onder het WVV: voor de BV en de NV nog steeds neerleggings- en publicatieplicht
Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (“WVV”) heeft de eenhoofdigheid volledig gefaciliteerd voor besloten vennootschappen (“bv”) en naamloz…
Lees meer
Vrijheid van ondernemen van een bestuurder primeert op concurrentieverbod volgens Cassatie
Er bestaat weinig discussie over het feit dat een bestuurder tijdens zijn mandaat geen concurrentie mag aangaan met de vennootschap waarin hij…
Lees meer
Het oordeel van VLABEL over de schenking onder last: zwart, wit of vele tinten grijs?
De schenking onder last kan niet als schenking worden gekwalificeerd en de verrichting moet als een overdracht onder bezwarende titel worden gezien.…
Lees meer
Opgelet voor zogenaamde “bestuurders op papier”: ook zij lopen risico op aansprakelijkheid !
In de praktijk komt het voor dat familieleden of kennissen als bestuurder worden opgenomen in raden van bestuur, louter om aan het wettelijke minimum…
Lees meer
U stemt niet langer voor uw eigen (tegenstrijdig) belang.
Elke bestuurder heeft wel eens een belang dat tegenstrijdig is aan de belangen van de rechtspersoon die hij/zij bestuurt. Het Wetboek van…
Lees meer